torstai 11. elokuuta 2022

Kanasta on moneksi

 Kun ostan kanaa - siis broileria, mutta sanon sitä aina kanaksi - ostan sen luomuna. Menee oikein kylmän väreet, kun ajattelenkin isoja ja jotenkin täytetyn tuntuisia tehotuotantokanoja. Tämäkin tunne johtuu varmaan lapsuudesta - niin kuin kaikki yleensä -  äitini kasvatti aikanaan kanoja. Meillä lapsuuskodissa syötiin usein kanaa. Sen tiesi, mitä kana oli syönyt ja minkä makuista liha oli. Äiti itse kloppas - niin kuin hän itse nimitti tappamista -  ja nylki kanat, joten sitäkin on nähty. 

Ostan siis kanat aivan jostain muusta kuin kaupasta. Ostan REKOsta Luomunokalta. Sieltä saa ihania jopa koipia, joista on kiva säätää vaikka mitä ruokaa.

Maustan kanat tuoreena.
 Suola, vinegrette, sitruuna, valkosipuli, tomaatti, yrttejä kuten rosmariini on tuossa satsissa uuniin menossa.


Pikku kirsikkatomaatit on kivoja käyttää. Niistä tulee myös nestettä vuokaan.
Samoin sipulia kannattaa käyttää,  sekä maun että nesteen vuoksi.

Lämpimänä riivin lihat luista irti. Yllättävän paljon tulee lihasuikaletta haarukkaa apuna käyttäen. 
Niistä on helppo valmistaa keittoa, laatikkoa, kastiketta tms.
Osan lihoista pakastan kerta-annoksina pakkaseen, jotta ovat siellä valmiina seuraavaa ruokahetkeä varten. Ja taas edullista, kun kerralla tekee enemmän.


Kana-ohra-linssi-kasvisvuoka.
Ohraryynit ovat kivan maukkaita ja ruokaisia. Usein lisään huuhdottuja linssejä sekaan. Kasvikset tuovat omaan makumaailmaansa tähän laatikkoon. Porkkana, sipuli, valkosipuli. Myös esim. pensaspapu sopii hyvin tähän laatikkoon. Liemenä kasvisliemi ja purkillinen kermaa.

Eulaalia



1 kommentti:

Siirto toiseen blogiin

 Pitkän pähkäilyn päätteeksi olen tullut siihen tulokseen, että jatkan ruokapostauksia tuolla uuden blogissa, jossa siis asumme ja pidimme s...