keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Lihamureke

 Melkein jo unohduksiin joutunut lihamureke pääsi meillä päivänvaloon. Muistan hyvin mennä vuosina tein useinkin lihamureketta. Se on hyvää puolukkahillon ja perunamuusin kanssa. Siitä voi vuoltaa leivän päälle siivun. Lihamurekkeen lisukkeissa on valinnan mahdollisuus.

Ensin meillä oli lisukkeena selleripihvit. Eli kun tässä yksi päivä tein sellerikeittoa ja sitä taas jäi rippunen, muotoitui se pihveiksi. Lisäsin keittoon kaksi kananmunaa, yhden valkosipulin kynnen ja vehnäjauhoja niin, että seos tuntui huomattavasti paksummalta.


Mureke selleripihvi (=kasvispihvit) ja puolukkahillo

Seuraava päivä kaipasi jotain muuta. 
Niinpä käpäsin metsässä etsimässä lisukeaineksia.

Siinä ne. 
Kanttarellitkin olivat vielä niin hyviä, ettei niitä metsään voinut jättää.
Suppiksia lisänä.

Sienet pilkotaan ja laitetaan kuivaan pannuun.
Lämmitetään niin, että enin kosteus haihtuu.
Lisätään voinokare ja oliiviöljy sekä  pilkottu sipuli.

Kiehutellaan niin, että sipulit kuullottuvat.
Lisätään kerma. Tähän satsiin laitoin 2 dl, koska osa siitä haihtuu kiehuessa.
Laitoin myös nokareen kasviliemikuutiosta antamaan makua kastikkeeseen.
Tarkista maku. Lisää suolaa, jos tarvetta.


Näin saatiin aateloitua vanha ruoka.
Maistuikin todella hyvältä, kun oli tuoreet sienet.

Palataanpa lihamurekkeeseen.


Käytin taas, niin  kuin yleensäkin, tätä Dexter jauhelihaa.
Sitä oli kilon pakkaus
Lisätään ranskalaista sipulikeittoa yksi satsi
Lisätään n. dl vettä
1 prk cream fresiä
ainakin 3 kananmunaa
Sekoitetaan hyvin! 

Laitetaan öljyttyyn uunivuokaan.
 Tasoitellaan pinta.
Lisätään pintaa korppujauhoja.

Paistetaan uunissa n. 1 tunti. 
Ensin 200 astetta, puolessa välissä pienennetään 150 asteeseen.
Sillä välin voi mennä vaikka lenkille. 

Tämä on todellista retroruokaa menneiltä vuosilta.
Ajattelin kokeilla tätä jälleen ja - hyvältä se maistui.

Mureke on hyvä ruoka, kun siitä tekee kerralla vähän reilumman, niin siitä syö useampi/ useamman kerran.


Syödään hyvää ja maukasta sekaruokaa. 
Siinä on ravintoarvot kohdallaan eikä tarvitse pomppia suunnasta toiseen. 
Vatsa ja koko elimistö kiittää.

Eulaalia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirto toiseen blogiin

 Pitkän pähkäilyn päätteeksi olen tullut siihen tulokseen, että jatkan ruokapostauksia tuolla uuden blogissa, jossa siis asumme ja pidimme s...