lauantai 8. lokakuuta 2022

Uunikasvikset

 Kasvisruoka puhuttaa paljon tässä ajassa. Liha on pahis ja kasvikset on hyvis. Teollisuus keksii koko ajan uusia "muka" kasvisruokia. Kuka ne maksaa? Kuluttajat. Sinä ja minä. Mutta jos yhtään vaivautuu lukemaan tuoteselostetta näistä "arjen helpottajista", saattaa hämmästyä. 

Teollinen ruoka on teollista, vaikka sen voissa paistaisi. Sanotaan, että kaikkea pitäisi kokeilla. Olen sen verran vanhan liiton kokkaaja, että olen jättänyt nämä kohkaukset yhteen kokeiluun. Se ei ollut ruokaa. Enemminkin koiran ruokaa. Luonnollisista ravintoarvoista ei voi kiitellä. Vino pino kemiallisia lisäaineita. 

Sanotaan, että ihmiskunta rapistuu ja rapautuu aikaa myöden. Näillä eväillä se tapahtuu huimaa vauhtia.

Miksi sitten marmatan näistä asioista? Ehkä siksi, jotta heräisimme ajattelemaan. Tekemään omia päätöksiä, itsenäisesti. Eikä mennä virran mukana. Eikä uskota kaikkea, mitä joka tuutti tulvii.

Olen valinnut oman polkuni jo varhain. Sairastin nuorempana allergisen astman. Sain siihen lääkkeet ja "piipun".

Silloin havahduin, tätäkö tämä loppuelämäni on? 

Aloin selvittää asioita. Hain tietoa. Kirjasto oli mm. hyvä paikka hakea tietoa.  Silloin ei siis ollut edes nettiä eikä googlea. Löysin ruoan merkityksen ihmisen hyvin vointiin. Ruokavaliolla sain elämäni tasapainoon. Siksi ravinto, jota suuhun laitetaan, on merkityksellistä. Ruoka on muutakin kuin vatsan täyttämistä. Ruoka on ravintoa, jotta voisimme hyvin ja jaksaisimme.

Hyvää ruokaa on myös uunikasvikset. Ne ovat helpot valmistaa, kunhan on uunissa oloaikaa odotella. 


Hyvälaatuinen peruna, pari porkkanaa, palsternakkaa ja punasipuli.
Päälle oliiviöljyä, suolaa ja musta- ja punapippuria.
Sekoitetaan ja vuoka uuniin.
Uunissa vajaa tunti.
Tarjolle laittaessa yrttisilppua päälle.
Hain kasvihuoneesta tuoreet yrtit; persilja, salvia, oregano ja rosmariini.

Uunikasvikset sopii monen eri ruoan kanssa syötäväksi.
Sopii hyvin makkaran, kalan, kanan ja lihan kaveriksi.

Eulaalia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirto toiseen blogiin

 Pitkän pähkäilyn päätteeksi olen tullut siihen tulokseen, että jatkan ruokapostauksia tuolla uuden blogissa, jossa siis asumme ja pidimme s...