torstai 8. syyskuuta 2022

Tomaattipäivä

 Tänään on ollut varsinainen tomaattipäivä! Olen super-innoissani valmistanut tuosta 5 kg satsista monenlaista. On tullut ketsuppia, tomaattikastiketta ja tomaattikeittoa.

Siellä ne kaikessa rauhassa muhivat. 
Tomaatit, sipulit, valkosipuli, paprika ja mausteet.

Tästä satsista tulikin aika tummaa ketsuppia,
 kun tomaatitkin olivat pääasiassa tummia.


Tomaatit olivat niin mehukkaita ja hyvän makuisia.

Tomaattikastike on hyvä apulainen pitää lähes aina jääkaapissa.
Siitä on kätevää laittaa pizzan päälle, tehdä lihapullille kastike tms.

Kastike tuli vähän keltaisempaa
Kastike valmistui uunissa.

Osan kastikkeesta pakastan kerta-annoksina.



Tomaattikeitto oli tosi maukas. 
Lautaselta on jo ehditty maistaa, kun nälkä oli sen verran kova, 
ettei muistanut kuvaa ottaa aikaisemmin.

Keitto on hyvin yksinkertainen tehdä.
n. 1 kg tomaatteja paloiteltuna
2 salottisipulia
1 punasipuli
1 sellerin varsi
1 iso valkosipulin kynsi
Kuullota ensin sipulit mausteöljyssä ja kun ne ovat hieman pehmenneet, lisää tomaatit.
Lisää myös vettä. Yleensä lisätään 5 dl, mutta koska nämä tomaatit olivat hyvin mehukkaita, lisäsin vain 3 dl. Myös kasvisliemi kuutio tai parikin.

Kun tomaatit ovat pehmenneet, soseuta ne sauvasekoittimella tms.
Sen jälkeen lisää fariinisokeri 1 rkl,  tarkista suola. Lisää, jos on tarvetta.
Pieni loraus vinegretteä, kermaa ja pari ruokalusikallista cream freshiä. Sekä kourallinen auringonkukan siemeniä. Ne tuo kivaa suutuntumaa. Yrttejä myös loppuvaiheessa. Ainakin oreganoa ja basilikaa.

Keitto nautittiin hyvän artesaani-leivän kanssa.


Jälkiruokana pihasta haetut luumut ja loput kotimaiset päärynät pilkottuna.
Päälle voi-kaurahiutale-fariinisokeri-kaneli seos.
Jäätelö kruunasi annoksen.


Syökää hyvin!

Eulaalia



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirto toiseen blogiin

 Pitkän pähkäilyn päätteeksi olen tullut siihen tulokseen, että jatkan ruokapostauksia tuolla uuden blogissa, jossa siis asumme ja pidimme s...